Galerija

2. novoletni turnir v hokeju na ledu
Datum dogodka: 31.12.2018

Športna zveza Ljutomer je v petek, 28. decembra 2018, na drsališču na Glavnem trgu v Ljutomeru pripravila 2. novoletni turnir v hokeju na ledu. Sedem ekip je odigralo trinajst tekem, na katerih je padlo 133 zadetkov. V tekmi za 1. mesto je ekipa Malo cüncni Ljutomer (Saša Žuman, Srečko Štuhec, Jan Filipič) s 7 : 3 premagala cvensko ekipo Toti trije (Jaka Jakič, Tilen Stajnko, Aleš Ploj), v tekmi za tretje mesto pa je bil Cven (Samo Mlinarič, Tadej Stajnko, Dejan Smodiš) s 4 : 3 boljši od ekipe Loleki iz Ljutomera (Urban Rubin, Blaž Kuzma, Mario Škrobar, Tomi Golob).

13. novoletni turnir v odbojki
Datum dogodka: 28.12.2018

ŠRD Kostanjevica je v soorganizaciji Športne zveze Ljutomer in Občine Ljutomer pripravila 13. novoletni turnir v odbojki. V dvorani ŠIC Ljutomer se je v sredo, 26. decembra 2018, merilo devet ekipo. Prvo mesto je osvojila kranjska ekipa Samo lagano, drugo mesto je zasedla soboška ekipa Črno beli, tretja je bila ekipa Božički iz Ljubljane, četrto mesto pa je pripadlo ekipi Mednarodni iz Prlekije.

5. novoletni turnir v badmintonu
Datum dogodka: 28.12.2018

V soboto, 22. decembra 2018, je bil v Ljutomeru 5. novoletni turnir v badmintonu, na katerem je nastopilo 24 tekmovalcev iz Slovenije in Hrvaške. V članski konkurenci je nastopilo 16 tekmovalcev. Slavil je Dejan Glazer (BK Celje), drugo mesto je pripadlo Gregorju Kovačecu (BK Limona Maribor), tretji pa je bil Damir Tretinjak (ŠD Pristava). V konkurenci osmih tekmovalcev starih do 15 let je zmagala Larisa Korošec Krempl, druga je bila Lea Vajs, tretja pa Zala Potočnik (vse BK Ljutomer). V dvojicah med člani sta prvo mesto osvojila Saša Pahor in Sašo Kranjc (oba BK Lendava), drugo mesto sta zasedla Darko Vargazon (BK Ljutomer) in Nikola Šoštarič (BK Medžimurje), tretja pa sta bila Aleš Potočnik in Arabela Alt (oba BK Ljutomer). V igri dvojic v kategoriji do 15 let sta zmagali Larisa Korošec Krempl in Lea Vajs (obe BK Ljutomer), drugo mesto sta osvojili Zala Potočnik (BK Ljutomer) in Ema Horvat (BK Ljutomer), tretje mesto pa sta zasedli Gabrijela Sitar (BK Ljutomer) in Lara Weis (Križevci).

Proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti v Ljutomeru
Datum dogodka: 24.12.2018

V petek, 21. decembra 2018, sta Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) in Občina Ljutomer v športni dvorani ŠIC v Ljutomeru organizirala proslavo ob državnem prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti, ki ga praznujemo 26. decembra. Slavnostni govornik je bil pomočnik ravnatelja GFML Franc Čuš, v kulturnem programu pa so nastopili dijaki in dijakinje GFML ter slovenski raper Rok Terkaj, bolj znan pod umetniškim imenom Trkaj. Slovesnosti so se med drugim udeležili tudi častna občana Občine Ljutomer Miroslav Steržaj in dr. Miran Puconja, županja mag. Olga Karba in podžupan Janko Špindler.

Novoletno srečanje ljutomerskih obrtnikov s podelitvijo priznanj
Datum dogodka: 19.12.2018

V torek, 18. decembra 2018, je Območna obrtno-podjetniška zbornica Ljutomer organizirala vsakoletni decembrski novoletni sprejem za svoje člane, na kateri je pred kratkim izvoljeni predsednik zbornice Ivo Ozmec podelil priznanja tistim, ki so v letošnjem letu praznovali 10, 15, 20, 25, 30 in 40 let delovanja v obrti in podjetništvu. »Pomen obrtništva na ljutomerskem območju je od ustanovitve stalno naraščal in obrtna zbornica je postajala vse pomembnejši soustvarjalec razvoja v naši skupnosti, ki ga ni mogoče spregledati. Bila je pobudnica številnih odmevnih predlogov, s čemer je obrt kot del gospodarstva postala upoštevanja vredna realnost, na kateri je mogoče graditi razvoj in zaposlovanje. Prizadevanja zbornice so se odražala v pripravi razvojnih in planskih dokumentov občine, predvsem pa v drugačnih, inovativnejših razmišljanjih o sprostitvi malega gospodarstva in obrti,« je med drugim na slovesnosti dejal Ozmec, ki je zahvalo za opravljeno delo podelil njegovemu predhodniku Danielu Zelku.

Apartmaji Ščavničar v Nunski Grabi odprli svoja vrata
Datum dogodka: 17.12.2018

V Nunski Grabi so od sobote, 15. decembra 2018, na razpolago nove prenočitvene kapacitete v ljutomerski občini. Miran Ščavničar in Mateja Meznarič sta skupaj z županjo Občine Ljutomer mag. Olgo Karba s prerezom traku uradno odprla apartmaje in wellness. Pred letom dni sta od Miranovih sorodnikov kupila hišo, ki sta jo najprej preuredila v apartmaje, ker pa je bilo še veliko prostora v hiši, sta uredila tudi manjši wellness s savnama in jacuzzijem.

V spodnjem delu hiše se tako nahajajo wellness - soba z jacuzzijem ter soba s finsko in infrardečo savno, kopalnica in soba s TV-jem. Najeti je možno celoten del nadstropja, kamor spadata zraven še kuhinja in jedilnica. V zgornjem delu hiše se nahajata dva apartmaja z balkonoma, kuhinjo, TV-jem, klimo ter kopalnico.

Prižig prazničnih lučk in odprtje drsališča v Ljutomeru
Datum dogodka: 14.12.2018

V sredo, 12. decembra 2018, so bile na Glavnem trgu v Ljutomeru prižgane praznične luči, pričelo pa je obratovati tudi drsališče. V uvodu dogodka je številne zbrane nagovorila županja Ljutomera mag. Olga Karba, ki je vsem zaželela prijetne decembrske dni in povabila na skupno silvestrovanje na osrednjem ljutomerskem trgu. Po prižigu prazničnih lučk, tudi na smreki ob Mestni hiši, je sledila otvoritvena hokejska tekma, nato pa so drsališče preizkusili še ostali.  Drsališče v Ljutomeru je tudi letos veliko 400 m2. Poleg 300 m2 površine za prosto drsanje, ki je pod šotorom, je tudi letos dodatno še steza za drsanje v velikosti 100 m2, ki je na prostem. Za vse prebivalce s stalnim prebivališčem v občini Ljutomer bosta tako drsanje kot izposoja drsalk brezplačna. Ob drsališču je zagotovljena gostinska ponudba, v decembru pa se bo dogajanje odvijalo tudi v prazničnih hiškah.

Saša Žuman prejemnik kipca štorklje
Datum dogodka: 12.12.2018

Zdravilišče Radenci je v torek, 11. decembra 2018, gostilo 23. Srečanje turističnih delavcev Pomurja. Na srečanju so bila podeljena priznanja, plakete in kipec štorklje Pomurske turistične zveze. Najzaslužnejšim na področju turizma sta priznanja, plakete in kipec štorklje podelila predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja in predsednik Pomurske turistične zveze Uroš Kamenšek. Najvišje priznanje na področju turizma, kipec štorklje, je na predlog Občine Ljutomer prejel Saša Žuman iz Lončarsta Žuman Ljutomer. Saša Žuman je že peta generacija lončarjev iz družine Žuman, ki se z lončarijo bavi od leta 1874. Unikatni izdelki, razstavljeni v njihovem muzeju, so že vrsto let najbolj obiskana turistična točka v mestu Ljutomer.

Iz ljutomerske občine so na slovesnosti v Radencih med nagrajenci bili še Marija Gaube iz TD Stara Cesta in Štefanija Kolbl iz TD Cven (priznanje za prostovoljno delo) ter Apartmaji in šotorišče Silva, Silva in Vlado Žnidarič iz Cezanjevcev (plaketa).

Ljutomeru nepovratna sredstva za ureditev brezplačnega dostopa do interneta
Datum dogodka: 11.12.2018

Občina Ljutomer je bila uspešna na razpisu za nepovratna evropska sredstva v okviru sheme WiFi4EU. Shema WiFi4EU spodbuja brezplačen brezžični dostop do interneta za državljane in obiskovalce na javnih mestih, kot so parki, trgi, javne zgradbe, knjižnice, zdravstveni domovi in muzeji. Proračun prvega razpisa je znašal 42 milijonov evrov. Za sredstva se je potegovalo kar 13 tisoč evropskih občin, uspešnih pa jih je bilo dobrih 20 %. Vsaka izmed izbranih občin bo prejela bon v višini 15.000 evrov, ki ga bo izkoristila za financiranje postavitve brezplačne dostopne točke WiFi4EU.

Evropska unija bo financirala stroške nakupa in namestitve opreme za brezplačne dostopne točke Wi-Fi, medtem ko bo upravičenec kril stroške povezljivosti (internetno naročnino) in vzdrževanja opreme za najmanj tri leta. Upravičenec mora zagotoviti, da bo v 1,5 leta po podelitvi bona WiFi4EU namestitev dokončana in se bo delovanje začelo. Ko bo investicija zaključena, mora biti brezžična povezava na voljo brezplačno, zlahka dostopna, prav tako se mora uporabljati najnovejšo in najboljšo razpoložljivo opremo, ki uporabnikom omogoča povezljivost visokih hitrosti.

Na razpisu je bilo uspešnih 89 slovenskih občin, med desetimi pomurskimi občinami, ki bodo prejela nepovratna sredstva, pa je tudi Ljutomer. »Zelo smo zadovoljni, da nam je uspelo pridobiti sredstva v višini 15.000 evrov, saj je bila konkurenca izredno velika – izmed 13 tisoč evropskih občin nas je bilo na razpisu uspešnih 2800 občin. Potrebe po vzpostavitvi brezplačnih dostopnih točk Wi-Fi so velike, zato v tem trenutku še ne moremo posredovati natančnih lokacij, saj želimo, da bo sistem zastavljen kar se da optimalno. V skladu z določili razpisa bodo dostopne točke nameščene najpozneje v roku 1,5 leta od podelitve bona WiFi4EU,« je dejala ljutomerska županja mag. Olga Karba.

Vir: http://europedirect.si/sl/novica/10-pomurskih-obcin-uspesnih-na-razpisu-wifi4eu

 

AED odslej tudi v Pristavi
Datum dogodka: 11.12.2018

Mreža avtomatskih eksternih defibrilatorjev (AED) na območju Upravne enote Ljutomer se iz leta v leto širi. V nedeljo, 9. decembra 2018, so to napravo, že 21. na območju, ki ga pokirva Zdravstveni dom (ZD) Ljutomer, uradno namestili na zgradbo  gasilsko-vaškega doma v Pristavi. Posebne zasluge za pridobitev gredo predsedniku PGD Pristava Hermanu Bogdanu, Zavarovalnici Triglav in ZD Ljutomer. V okviru novoletne preventivne akcije »Za boljši jutri« Zavarovalnica Triglav del finančnih sredstev, ki jih vsako leto nameni za novoletna darila poslovnim partnerjem, razprši po vsej Sloveniji in podpira različne projekte v lokalnih skupnostih. AED v Pristavi je že 14., ki ga pomagala kupiti Zavarovalnica Triglav v zadnjem obdobju. Prevzema AED se je udeležila tudi županja Ljutomera mag. Olga Karba, ki je ob tem izrazila zadovoljstvo nad prizadevanjem občanov, da s prostovoljnim delom pomagajo do pridobitev, ki so namenjene širši skupnosti.

Zaključna konferenca projekta CoolHeating
Datum dogodka: 21.11.2018

V prostorih Občine Ljutomer je v ponedeljek, 19. novembra 2018, potekala zaključna konferenca projekta CoolHeating. Občina Ljutomer je v sklopu projekta, ki je financiran iz programa Horizont2020, pridobila študijo o možni izgradnji obrata sistema modularnega daljinskega sistem ogrevanja na Cvenu. Študija vsebuje tehnični koncept in morebitni poslovni model takega obrata, ki pa se ga lahko uporabi tudi na drugi lokaciji. Na zaključni konferenci je bilo prestavljeno dosedanje delo na projektu, predstavljeni pa so bili tudi primer daljinskega ogrevanja v Lenartu, novi vzorci poslovnih modelov, ki se uporabljajo v energetiki, sheme financiranja projektov daljinskih sistemov ogrevanja s stani Ministrstva za infrastrukturo ter skupnostni pristopi k rabi obnovljivih virov energije. Na konferenci so se predstavili tudi dijaki Gimnazije Franca Miklošiča iz Ljutomera, ki so predstavili svojo delo v sklopu natečaja Trajnostna energija, na katerem so prejeli prvo nagrado.

Srečanje starejših krajanov iz vasi Babinci in Noršinci
Datum dogodka: 20.11.2018

Na tradicionalnem srečanju so se v soboto, 10. novembra 2018, zbrali tudi starejši krajani iz vasi Babinci in Noršinci. Prisotne so nagovorili predsednik KS Ljutomer Cveto Melin, predstavnici Babincev Darinka Štuhec in Noršincev Marina Zadravec, predsednica območnega združenja Rdečega križa Ljutomer Silva Duh in županja ljutomerske občine mag. Olga Karba. V kulturnem programu so se predstavili najmlajši iz obeh vasi pod vodstvom profesorice Klavdije Sever. Tudi na tem srečanju so se z manjšo pozornostjo spomnili najstarejših udeležencev. Iz Noršincev sta se kot najstarejša krajana srečanja udeležila Jožef Kolbl (letnik 1928) in Marta Mlinarič (1930), iz Babincev pa Marko Slavič (1933) in Terezija Krajnc (1932).

Srečanje starejših krajanov na Spodnjem Kamenščaku
Datum dogodka: 20.11.2018

V soboto, 10. novembra 2018, je bilo tradicionalno srečanje starejših krajanov na Spodnjem Kamenščaku, pridružili pa so se tudi krvodajalci. Prisotne je nagovorila tudi županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, ki je poudarila pomen druženja in prenašanja znanj na mlajše rodove. »Pomembno je sobivanje mladih in starejših, tudi skozi delovanje različnih društev,« je dodala. Poleg kulturnega programa so domačini pripravili tudi krst mošta. Najstarejša udeleženca srečanja sta bila Stanislava Patty (letnik 1935) in Janez Semenič (1936).

Srečanje starejših krajanov v Mali Nedelji
Datum dogodka: 16.11.2018

Na tradicionalnem srečanju so se v soboto, 10. novembra 2018, zbrali tudi starejši občani z območja Krajevne skupnosti (KS) Mala Nedelja. S kulturnim programom so jim dan polepšali učenci iz Osnovne šole Mala Nedelja pod mentorstvom Danice Potrč in Klaudije Zadravec, zbranim pa so besedo dobrodošlice zaželeli županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, predsednik KS Mala Nedelja Vilko Vajda in strokovna sodelavka območnega združenja Rdečega križa Ljutomer Mašo Germšek. Najstarejša prisotna občana sta bila Andreja Horvat (letnik 1924) iz Male Nedelje in Bogomir Kurbos (1936) iz Moravcev.

Martinov koncert in praznovanje 20-letnice Prleške godbe
Datum dogodka: 16.11.2018

Društvo upokojencev (DU) Ljutomer je v petek, 9. novembra 2018, v Domu kulture Ljutomer organiziralo tradicionalni Martinov koncert. Letošnji koncert so posvetili Prleški godbi, ki praznuje 20-letnico delovanja. Godbeniki pod vodstvom dirigenta Janka Škrajnarja so pripravi pester program, v katerem so sodelovali še ženski pevski zbor DU Ljutomer, tamburaška skupina Bisernica DU Ljutomer in skupina klarinetov Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer. Ob jubileju so številni čestitali godbenikom, posebno priznanje pa jim je izročil tudi ljutomerski podžupan Janko Špindler.

Srečanje starejših krajanov iz Ljutomera
Datum dogodka: 15.11.2018

Krajevna skupnost Ljutomer in Občina Ljutomer sta v petek, 9. novembra 2018, pripravila tradicionalno srečanje starejših občanov, ki živijo v mestu Ljutomer. Več kot 200 starejših občanov se je udeležilo srečanja, ki je bilo v dvorani ŠIC Ljutomer. Prisotne so nagovorili ljutomerska županja mag. Olga Karba, predsednik Krajevne skupnosti Ljutomer Cveto Melin in predsednica območnega združenja Rdečega križa Ljutomer Silva Duh, skupaj pa so poudarili zasluge starejših za opravljena dela v preteklosti ter jim zaželeli še obilo zdravja v prihodnje. V imenu prisotnih občanov se je za organizacijo srečanja zahvalila upokojena učiteljica Ljerka Zemljič. Kulturni program so pripravili učenci Osnovne šole Ivana Cankarja Ljutomer, za prijetno vzdušje v nadaljevanju druženja pa je poskrbel glasbenik Branko Petek. Najstarejša udeleženca srečanja sta bila Stanislav Šoster (letnik 1925) in Frančiška Cimerman (1926).

Prenovljene ambulante Zdravstvenega doma Ljutomer
Datum dogodka: 15.11.2018

V sklopu sedmega dneva odprtih vrat je bila v petek, 9. novembra 2018, tudi otvoritev prenovljenih prostorov Zdravstvenega doma Ljutomer. V zadnjih letih se je obnova vršila po fazah, v letošnjem letu, ko se je celotna obnova tudi zaključila, pa se je posodobilo še sedem prostorov v pritličju, med drugim sta bila urejena tudi prostor za informatorja in sanitarije za invalide. Vrednost letos opravljenih del znaša 400.000 evrov.

Srečanje županje s predsedniki krajevnih skupnosti
Datum dogodka: 14.11.2018

Ob zaključku mandata 2014 – 2018 se je županja mag. Olga Karba v četrtek, 8. novembra 2018, v Cezanjevcih srečala s predsedniki krajevnih skupnosti v ljutomerski občini. Županja je v nagovoru dejala, da je bilo sodelovanje v preteklih štirih letih na izredno visokem nivoju. »Člani svetov krajevnih skupnosti, ne glede na politično pripadnost, so delovali v dobrobit lokalne skupnosti in svoje ideje preko predsednikov prenašali občinski upravi, kjer smo skupaj s sodelavci iskali rešitve za realizacijo,« je dodala županja. Tokratnega srečanja se je poleg vodij oddelkov v občinski upravi udeležil podžupan Janko Špindler. Tudi prisotni predsedniki krajevnih skupnosti so poudarili dobro in tvorno sodelovanje tako z županjo, obema podžupanoma, kot tudi zaposlenimi v občinski upravi.

V Ljutomeru je uradovala varuhinja človekovih pravic
Datum dogodka: 14.11.2018

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je v sredo, 7. novembra 2018, skupaj z namestnikoma Ivanom Šelihom in Kornelijo Mrzel uradovala v Ljutomeru. V Mestni hiši Ljutomer je opravila 28 pogovorov z ljudmi iz Prlekije in Prekmurja, ki so prišli po pomoč, nasvet ali pogovor. Po pogovorih je Nussdorferjeva na novinarski konferenci povedala, da je dobila vtis, da občina Ljutomer nima veliko socialne problematike, a ob tem poudarila, da se zaveda, da se najrevnejši neradi izpostavljajo. Varuhinjo človekovih pravih in njene sodelavce je sprejela tudi županja mag. Olga Karba, ki ji je skupaj s sodelavci v občinski upravi predstavila delovanje naše občine, spregovorili pa so tudi o zadevah, s katerimi se ubadajo lokalne skupnosti in se nanašajo na vključevanje brezposelnih v javna dela, socialne transferje in skrb za starostnike.

Premiera komedije Menjajva ženi
Datum dogodka: 14.11.2018

Gledališka skupina KD Ivan Kaučič Ljutomer se je v torek, 6. novembra 2018, ponovno zbrala na gledališkem odru v Ljutomeru in predstavila erotično komedijo Menjajva ženi, ki je avtorsko delo srbskega dramatika in scenarista Radeta Vukotića. Komedija v režiji Srečka Centriha je navdušila zbrane v dvorani Doma kulture Ljutomer. Igralska zasedba v sestavi Ljuba Erhatič, Danijela Kutnjak, Srečko Centrih in Samo Tuš je skozi obilico smešnih situacij in komičnih zapletov ob uvedbi modernih trendov v enoličnost vsakdanjega zakonskega življenja nasmejala publiko ter ob koncu požela velik aplavz.

Strani