Galerija

Srečanje s predsedniki kulturnih društev v ljutomerski občini
Datum dogodka: 18. 1. 2018

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Ljutomer, je v sredo, 17. januarja 2018, povabil predsednike kulturnih društev v ljutomerski občini na že tradicionalno srečanje z županjo mag. Olgo Karba,  strokovnimi sodelavci občinske uprave za področje kulture in člani sveta Območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Ljutomer. Namen tega vsakoletnega srečanja je pregled aktivnosti društev, napoved dogodkov in obletnic v tekočem letu, hkrati pa je to priložnost, da društva podajo predloge, izpostavijo težave, pomanjkljivosti in druge dejavnike, ki vplivajo na njihovo delovanje in izvedbo letnih programov.

Veteranske godbe julija prihajajo v Ljutomer
Datum dogodka: 18. 1. 2018

Aktiv veteranskih godb Slovenije se je v sredo, 17. januarja 2018, sestal v gostilni Zorko v Borecih. Po pregledu aktivnosti v lanskem letu so pri snovanju programa za letošnje leto sklenili, da bo 12. Festival veteranskih godb Slovenije potekal v soboto, 28. julija 2018, v Ljutomeru. V uvod praznovanja občinskega praznika občine Ljutomer in obeležitve 150-letnice 1. slovenskega tabora bo osem veteranskih godb zaigralo na Glavnem trgu v Ljutomeru. Namen veteranskih godb in njihovih srečevanj na festivalih je povezovanje starejših godbenic in godbenikov različnih godb na posameznem območju, pri tem pa gre predvsem za druženje. Na festivalu v prleški prestolnici se bodo  zadnjo julijsko soboto predstavile naslednje godbe: Big band veterani Kočevje, Godba veteranov Štajerske, Prleška godba Društva upokojencev Ljutomer, KD Mengeška godba, Godba veteranov Žalec, Godba veteranov Gambrinus Laško, Godba veteranov Univerze za 3. življenjsko obdobje Velenje in KD godba Ljubljanskih veteranov. Na spomnimo. Festival veteranskih godb Slovenije je Ljutomer gostil že leta 2011.

Obisk mag. Marka Repnika, direktorja JSKD
Datum dogodka: 18. 1. 2018

V sredo, 17. januarja 2018, je Ljutomer obiskal novi direktor Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) mag. Marko Repnik, ki je na tem mestu nasledil mag. Igorja Teršarja. Skupaj z vodjo Koordinacije Pomurje Miro Rebernik Žižek sta bila na obisku pri županji mag. Olgi Karba in direktorici občinske uprave dr. Tatjani Fulder. Govorili so o sodelovanju v prihodnje.  Občina Ljutomer in JSKD sta v preteklosti odlično sodelovanja, kot je poudarila ljutomerska županja, pa si takšno sodelovanje obeta tudi v prihodnje. Društvena dejavnost, tudi na kulturnem področju, je v Prlekiji na izredno visokem nivoju, zato si bosta Občina Ljutomer in JSKD prizadevala, da bosta z raznimi aktivnostmi in skupnimi projekti kulturno dejavnost še naprej podpirala in ji stala ob strani.

Nameščena spominska plošča Francu in Minki Zacherl
Datum dogodka: 17. 1. 2018

Občina Ljutomer je ob praznovanju 90-letnice Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer na  Dom kulture v Ljutomeru namestila spominsko ploščo glasbenemu pedagogu, skladatelju in ustanovitelju narodnih društev v Ljutomeru Francu Zacherlu (1868-1940) ter glasbeni pedagoginji in pianistki prof. Minki Zacherl (1894-1985). Oba sta v Ljutomeru pustila izjemen pečat, nameščena spominska plošča pa bo tudi poznejše rodove Prlekov spominjala na pomembna rojaka.

Delovno srečanje s predsedniki svetov Krajevnih skupnosti
Datum dogodka: 17. 1. 2018

Županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba je skupaj s podžupanoma, Jankom Špindlerjem in Borom Zemljakom, direktorico občinske uprave dr. Tatjano Fulder in vodji oddelkov pripravila delovni sestanek s predsedniki svetov Krajevnih skupnosti. V ljutomerski občin je le-teh devet. »Pomembno vlogo opravljate tako predsedniki, kot tudi ostali člani svetov Krajevnih skupnosti. Ste vez med naselji in občinsko upravo. Težave, ki se pojavljajo na terenu, poskušate po najboljših močeh odpraviti, v kolikor pa vam ne uspeva, pa pomoč poiščete pri zaposlenih v občinski upravi. S skupno angažiranostjo smo bolj učinkoviti. Hvaležna sem vam za vsa opravljena dela,« je dejala ljutomerska županja in dodala, da se bo tudi v tem letu zasledoval cilj – enakomeren razvoj vseh Krajevnih skupnosti v občini.

Občni zbor PGD Cezanjevci
Datum dogodka: 10. 1. 2018

Člani Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Cezanjevci so se zbrali na 124 občnem zboru. V soboto, 6. januarja 2018,  so pregledali opravljeno delo v lanskem letu in si zastavili cilje za letošnje leto. Kot sta dejala predsednik PGD Cezanjevci Aleš Lipovec in poveljnik Saša Gorjak so v letu 2017 veliko časa posvetili izobraževanju članstva, v svoje vrste so privabljali mlade, skrbeli so za urejenost gasilskega doma in okolice, z več kot 30 gasilci pa so sodelovali tudi pri gašenju največjega požara v ljutomerski občini v zadnjih desetletjih – zagorelo je podjetje za predelavo sveč. Za angažiranost pri gašenju tega požara jim je ob tej priložnosti čestitala tudi ljutomerska županja mag. Olga Karba, ki je zbranim na občnem zboru dejala, da izredno ceni prostovoljno delo, »aktivni člani gasilskih društev pa so, tudi v Cezanjevcih, gonilo dogajanja na vaseh«. V imenu Gasilske zveze Ljutomer je o aktivnostih spregovoril Jernej Horvatič, ki je skupaj z Lipovcem podelil priznanja za 50-letno delovanje v gasilski organizaciji. Prejeli so jih Franc Lipovec, Elizabeta in Martin Rubin, Franc Zavratnik in Jožef Gorjak.

Tokratni občni zbor je bil volilni, člani društva pa so odlično opravljeno delo dosedanjega vodstva prepoznali, zato so soglasno potrdili, da bo tudi v naslednjem petletnem mandatu predsedniška dela opravljal Aleš Lipovec, poveljnik pa ostaja Saša Gorjak. Nadzorni odbor bo še naprej vodil Jožef Gorjak, disciplinsko komisijo pa Marjan Novak. Kot je dejal Lipovec bodo tudi v letu 2018 veliko pozornosti namenjali izobraževanju, nabavljali bodo dotrajano in uničeno opremo, želijo pa si, da bi k domu dogradili še eno garažo.

Novoletni koncert Pihalnega orkestra KD Ivan Kaučič Ljutomer
Datum dogodka: 9. 1. 2018

V dvorani Športno izobraževalnega centra Ljutomer je bil v petek, 5. januarja 2018, tradicionalni novoletni koncert Pihalnega orkestra Kulturnega društva (KD) Ivan Kaučič Ljutomer, ki deluje že več kot 95 let. Člani orkestra, ki ga sestavlja 58 glasbenikov pod vodstvom dirigenta Simona Novaka, so ponovno pričarali odlično vzdušje, na odru pa so se jim pridružili tudi člani Ljutomerskega okteta. Ob koncu koncerta, ki ga je spremljalo lepo število obiskovalcev, so spregovorili predsednica KD Ivan Kaučič Ljutomer Mira Rebernik Žižek, županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba in vodja orkestra Milan Lebar.

Ljutomerska vinska kraljica je postala Tjaša Kovačič
Datum dogodka: 8. 1. 2018

Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer ter Klub vinskih kraljic Martina sta za slavnostni obred kronanja vinske kraljice izbrala vinsko klet turistične kmetije Turizem na podeželju Tompa na Stari Cesti. Kronanju so prisostvovali številni vinski vitezi, tako evropskega, kot tudi slovenskega reda, prisotne pa so bile tudi nekatere aktualne vinske kraljice iz celotne Slovenije. Od dosedanje vinske kraljice Martine XVIII. Tadeje Heric je krono in lento prevzela Tjaša Kovačič iz Presike, kateri so ob tem nadeli naziv Martina XIX. Kronanju je prisostvovala tudi ljutomerska županja mag. Olga Karba, ki je ob tem dejala, da ceni angažiranost ljutomerskih vinskih kraljic, ki si prizadevajo za promocijo prleškega človeka, pokrajine in odlične vinske kapljice. »Marsikje v Sloveniji pridelajo odlična vina, ampak tukaj, v Prlekiji, ste vinogradniki izjema, ker izstopate po tem, ker vlagate ogromno marljivosti, ljubezni in potrpežljivosti, kar mi, ki smo ljubitelji vina, začutimo, ko pokušamo to kar vi pridelate,« je še povedala ljutomerska županja in se zahvalila vsem dosedanjim vinskim kraljicam za prispevek k prepoznavnosti prleških vin. Po slavnostni zaprisegi je nova ljutomerska vinska kraljica Tjaša Kovačič, povedala sledeče: »Upam, da bom med svojim dveletnim kraljevanjem pridobivala nova znanja o vinih in spoznavala vinsko kulturo po celi Sloveniji. Vinska kultura ne povezuje le Prlekov, temveč vse Slovence, in je del slovenske identitete. Srečo imamo, da ima naša dežela takšne naravne danosti, da lahko pridelujemo obilo imenitnih vin, ki se lahko merijo z najboljšimi na svetu.«

Spominska slovesnost na Grlavi
Datum dogodka: 7. 1. 2018

V organizaciji Združenja borcev za vrednote NOB Ljutomer in Krajevne skupnosti Krištanci, Šalinci, Grlava je bila v petek, 5. januarja 2018, na današnji Bunderlovi domačiji na Grlavi spominska slovesnost ob obletnici tragičnega dogodka z začetka leta 1945. Takratno Prelogovo domačijo, eno največjih partizanskih postojank na širšem območju, so namreč obkolili Kozaki. V poslopju so bili poleg gospodarja, gospodinje in hčerke tudi štirje partizani, kateri so na poziv k predaji odgovorili z orožjem. V boju, med katerim je bila domačija tudi požgana, so podlegli trije partizani ter gospodar in gospodinja, pobegniti je uspelo je le hčerki Stani. Na spominski slovesnosti ob spominski plošči na današnji Bunderlovi domačiji sta na dogajanje izpred dobrih sedmih desetletij spomnila predstavnika Združenja borcev za vrednote NOB Ljutomer Jani Prajner in Slavica Sunčič. Venec k spominski plošči so položili podžupan Občine Ljutomer Janko Špindler, predsednik KS Krištanci Šalinci, Grlava mag. Milko Lebarič in predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Ljutomer Franc Slokan, v kulturnem programu pa so nastopile učenke OŠ Ivana Cankarja Ljutomer pod vodstvo Vita Žerdina.

Vstop v leto 2018 na Glavnem trgu v Ljutomeru
Datum dogodka: 3. 1. 2018

Silvestrovanje na prostem je bilo, kot je to že tradicija, tudi na Glavnem trgu v Ljutomeru. Ob glasbi skupine Tropik se je zabavalo lepo število obiskovalcev, ki so se odločili, da v leto 2018 vstopijo v središču prleške prestolnice. Obiskovalce je nagovorila ljutomerska županja mag. Olga Karba, ki se je vsem zahvalila za dobra dela v preteklosti, obenem pa je zaželela tudi sreče in zdravja v novem letu. Tako kot je to bilo tudi v preteklosti so obiskovalci silvestrovanja na prostem v Ljutomeru spremljali lep ognjemet, ki je vse popeljal novim izzivom naproti. Pa srečno v letu 2018.