Galerija

»Tudi majhni zmoremo veliko«
Datum dogodka: 12.6.2018

Vrtec Cezanjevci je zaključno prireditev organiziral v četrtek, 31. maja 2018. Prireditev so namenili tematiki »tudi majhni zmoremo veliko«. Strokovne delavke vrtca so z otroki spoznale knjigo avtorice Ane Žontar Kristanc Zajček Timi in čarobni recept. Veliko so se pogovarjali o zdravi prehrani, o gibanju, o sodelovanju in medsebojni pomoči. Živali, ki nastopajo v zgodbi, so namreč z zdravimi jedmi zajčku Timiju pomagale na poti do vrha gore, kjer je našel magični recept za čokoladno torto. Skozi zgodbo so tako predstavili kako pomembni so otroci v življenju, tudi če so majhni, tudi če prispevajo majhne reči. V imenu lokalne skupnosti je prisotne na zaključni prireditvi vrtca pozdravil član Občinskega sveta Občine Ljutomer Jože Panič, ki je Brigiti Hojnik, ravnateljici OŠ Janka Ribiča Cezanjevci, pod katero spada tudi enota vrtec, predal občinsko zastavo.

3. krajevni praznik KS Cezanjevci
Datum dogodka: 10.6.2018

Pri gasilskem domu v Vogričevcih je bila v nedeljo, 27. aja 2018, osrednja slovesnost ob 3. krajevnem prazniku Krajevne skupnosti (KS) Cezanjevci. V uvodu prireditve je predsednik KS Cezanjevci Franc Slokan predstavil postorjeno v iztekajočem štiriletnem mandatu. Izpostavil je izgradnjo novega vrtca v Cezanjevcih ter ureditev cestne infrastrukture v številnih vaseh te krajevne skupnosti. Zahvalil se je tako krajanom, kot tudi Občini Ljutomer. Prisotne je nagovorila tudi županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, ki je izpostavila dobro sodelovanje med KS Cezanjevci in Občino Ljutomer, katerega rezultat so številne investicije, izrazila pa sem zadovoljstvo, da je krajevni praznik vsako leto bolj obiskan, bolj sproščen in bolj bogat. Županja je skupaj s predsednikom KS Cezanjevci podelila pokale trem najuspešnejšim tekmovalcem in tekmovalkam ter najstarejšima udeležencema tekmovanja v tradicionalni košnji. Prvo mesto med moškimi je pripadlo Slavku Tarči, drugo Mateju Cuparju in tretje Slavku Filipiču. Med ženskami je bila najuspešnejša Vera Šiftar, drugo mesto je osvojila Andreja Muhič, tretje pa Cvetka Žnidarič. Najstarejša udeleženca tekmovanja sta bila Marica Heric in Franc Šiftar. V nadaljevanju praznovanja 3. krajevnega praznika je Društvo Kihača pripravilo tekmovanje v kuhanju jedi na žlico v kotličku. Komisija je poskusila jedi vseh 12 ekip in podelila dve zlati priznanji. Prejeli sta ju Vogričevci team za Vogričevski pasulj in TŠD Branek Branoslavci za Branoslavski golaž.

Zaključna prireditev Vrtca Ljutomer
Datum dogodka: 10.6.2018

Vrtec Ljutomer je zaključno prireditev šolskega leta 2017/18 pripravil v četrtek, 24. maja 2018. Obiskovalci, med katerimi je bila tudi ljutomerska županja mag. Olga Karba, so na igrišču vrtca uživali v zanimivem popoldnevu, letošnja tema zaključne prireditve pa je bila Naravoslovje – eksperimenti. Otroci so pomagamo doktorju Zmedi in njegovemu pomočniku Robotkotu v čarobnem laboratoriju namešati Napoj veselja. Otroci so po skupinah pripravili sestavine za Napoj veselja, ki smo ga skupaj s slastnimi palačinkami poskusili obiskovalci prireditve.

Vabilo na 7. krajevni praznik KS Železne Dveri, 9. 6. 2018
Datum dogodka: 5.6.2018

Podpisana pogodba za ureditev kolesarskih povezav v Ljutomeru
Datum dogodka: 3.6.2018

Občina Ljutomer je z Ministrstvom za infrastrukturo podpisala pogodbo o sofinanciranju operacije »Ureditev manjkajočih kolesarskih povezav v Ljutomeru«. Občina Ljutomer bo na podlagi podpisane pogodbe prejela 65.107,51 evra nepovratnih sredstev, ki bodo namenjena za ureditev manjkajoče kolesarske povezave na relaciji Ulica Rajh Nade – Ulica Slavka Osterca – Prešernova ulica. V sklopu investicije se bo uredilo obojestransko kolesarsko stezo, pločnik, javno razsvetljavo, prečkanja čez regionalno cesto ter uvoze v ulice Generala Maistra in Viktorja Kukovca, ki bodo skladno z zahtevami razpisa dvignjeni in bodo dajali prednost kolesarjem pred avtomobili. V sklopu investicije bosta postavljena tudi dva števca za kolesarje, ki bosta spodbujala samo kolesarjenje, po drugi stani pa bosta pridobivala podatke, ki jih bo Občina Ljutomer lahko koristno uporabila. Ocenjena vrednost investicije znaša 282.579,38 evra. V mesecu juniju bo objavljen javni razpis za izbiro izvajalca del, dela pa se bodo pričela v mesecu avgustu in bodo trajala do meseca novembra letos.

3. Dan pomurske odbojke v Ljutomeru
Datum dogodka: 31.5.2018

V organizaciji ljutomerskega ženskega odbojkarskega kluba je bil v Ljutomeru 3. Dan pomurske odbojke. V soboto, 26. maja 2018, so odbojkarji pomurskih odbojkarskih klubov, katerim so se kot gostje pridružile odbojkarice Ptuja, v telovadnici OŠ Ivana Cankarja Ljutomer in dvorani ŠIC Ljutomer z namenom promocije odbojke odigrali številne tekme. Zbralo se je več kot 300 odbojkarjev. Predsednik ljutomerskega kluba Saša Makoter in županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba sta podelila zahvale vsem udeležencem, posebno zahvalo pa je za pomoč pri organizaciji dobila tudi Občina Ljutomer.

Zbor krajanov KS Stara Cesta
Datum dogodka: 31.5.2018

V sredo, 23. maja 2018, je bil v prostorih PGD Mekotnjak izveden zbor krajanov KS Stara Cesta, na katerem je bila predstavljena rekonstrukcija ceste Žerovinci - Stara Cesta. Krajanom je projektant Rudi Sever detajlno predstavil projekt, krajani pa so se seznanili tudi s predstavniki izvajalcev - podjetij KP Ormož in Nograd, ki bosta dela izvajali, ter z nadzornikom Antonom Kolaričem, ki bo izvajal nadzor nad samo gradnjo. Krajani so bili seznanjeni, da se bodo dela opravljala ob popolnimi zaporami, ki bodo potekale v času od 7. do 16. ure. Dogovorjeno je bilo, da izvajalci ne bodo vozili težkih tovorov po delu ceste, ki je bila rekonstruirana v letu 2014. Dela se bodo pričela izvajati v začetku meseca junija in bodo zaključena predvidoma v mesecu septembru.

Zasaditev prvih dveh medonosnih dreves
Datum dogodka: 31.5.2018

V sklopu praznovanja 150. obletnice 1. slovenskega tabora v Ljutomeru se je Občina Ljutomer odločila zasaditi 150 medonosnih dreves. Pod sloganom Prleki smo prvi sta bili v soboto, 19. maja 2018, dan pred praznovanjem 1. svetovnega dneva čebel, zasajeni prvi dve drevesi. Na vhodu v Park 1. slovenskega tabora v Ljutomeru, ob spomeniku Triglav, so ljutomerska županja mag. Olga Karba, predsednik Čebelarskega društva Ljutomer Branko Bratinščak, podžupan Občine Ljutomer Janko Špindler in Medena kraljica Slovenije Mateja Šoštarič zasadili dve lipi, častna občana naše občine Miroslav Steržaj in dr. Miran Puconja pa sta drevesi zalila.

Dobrodelni tek za čebeljo interaktivno učno pot
Datum dogodka: 31.5.2018

Od ponedeljka, 14. do sobote, 19. maja 2018, so v Prlekiji gostovali otroci in mentorji iz Nemčije, Avstrije in Hrvaške, ki skupaj z učenci Osnovne šole Ivana Cankarja Ljutomer sodelujejo v Erasmus+ projektu z naslovom BEErasmus. Učenci in njihovi mentorji so skozi različne aktivnosti in obiske med drugim spoznavali tudi čebele. Ob zaključku obiska prleške prestolnice je bil v soboto, 19. maja 2018, v Parku 1. slovenskega tabora v Ljutomeru Čebelji festival, v okviru katerega je potekal dobrodelni čebelji tek, na katerem so se zbirala sredstva za čebeljo interaktivno učno pot, ki bo potekala iz parka skozi mesto Ljutomer proti Osnovni šoli Ivana Cankarja Ljutomer. Vsi udeleženci teka so v parku pretekli 786 krogov, kar znaša natanko 314,4 kilometra.

Otvoritev obnovljene Novakove kapelice v Mekotnjaku
Datum dogodka: 31.5.2018

Na celotnem območju ljutomerske občine so številni objekti, ki so zavedeni v dokumentih kot kulturna dediščina. Med njimi je tudi t.i. Novakova kapelica v Mekotnjaku, ki je bila v preteklih tednih deležna temeljite obnove. Družina Novak je skupaj s prijatelji vložila ogromno truda in prostovoljnih ur, da ima neogotska kapelica danes izredno lep videz. V obnovo je bilo vloženo kar 400 ur prostovoljnega dela. Slovesnost in blagoslov ob prenovljeni kapelici, ki je bila v petek, 18. maja 2018, je opravil župnik Jože Kolmanko.

Srečanje starejših občanov KS Stara Cesta
Datum dogodka: 31.5.2018

Prebivalci vasi Desnjak, Mekotnjak in Stara Cesta, ki so že dopolnili 70 let, so se na tradicionalnem srečanju starejših občanov Krajevne skupnosti (KS) Stara Cesta zbrali v petek, 18. maja 2018, v Turizmu na podeželju Tompa. Prisotne na srečanju sta med drugim pozdravila tudi županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba in podžupan Janko Špindler, ki sta se jim zahvalila za postorjeno v preteklosti in dobra dela, ki so jih opravili za razvoj naše lokalne skupnosti, ter jim zaželela še na mnoga leta. V kulturnem programu, ki ga je povezovala Milica Špindler, so nastopili otroci iz Osnovne šole Janka Ribiča Cezanjevcih pod vodstvom učiteljice Manje Gospodarič. Najstarejša udeleženca tokratnega srečanja sta bila Terezija Kaučič in Matija Magdič, katerima je ljutomerska županja izročila manjšo pozornost.

Otvoritev prostorov Zaposlitvenega centra v Ljutomeru
Datum dogodka: 31.5.2018

V sklopu Zavoda SKUPAJ Ljutomer ima na Ormoški cesti 22 v Ljutomeru, kjer že domuje Večgeneracijski center, prostore tudi Zaposlitveni center Ljutomer, ki omogoča težje zaposljivim osebam prilagojeno zaposlitev na zaščitenem delovnem mestu. Kot je na otvoritvi, ki je bila v petek, 18. maja 2018, dejala v.d. direktorica Zavoda SKUPAJ Darinka Štuhec je zdaj zaposlitev v tem centru dobilo sedem oseb, še sedem pa jih bodo zaposlili v prihodnjih treh letih. Zaposleni v tem centru bodo urejali zelene površine in okolice za podjetja ter proizvajali lesene izdelke, kot so darilne škatle in podobno. »Ponosna sem, da smo v ljutomerski občini naredili nov pomemben korak pri zaposlovanju težje zaposljivih oseb, med katerimi so tudi invalidi. Tudi v prihodnje bomo strmeli k temu, da bomo na različne načine pomagali zmanjšati število brezposelnih,« je ob tem dogodku dejala ljutomerska županja mag. Olga Karba. V okviru otvoritve Zaposlitvenega centra Ljutomer je v Babincih potekal tudi posvet, na katerem sta med drugim spregovorila tudi direktor ŠENT-a – Slovenskega združenja za duševno zdravje – mag. Nace Kovač in generalni sekretar Socialne zbornice Slovenije mag. Vilko Kolbl.

Srečanje starejših občanov KS Radoslavci
Datum dogodka: 30.5.2018

Krajevna skupnost (KS) Radoslavci in Občina Ljutomer sta v petek, 18. maja 2018, organizirala vsakoletno srečanje starejših občanov, katerim so se pridružili tudi aktivisti Rdečega križa in stanovalci Doma starejših občanov Ljutomer. V kulturnem programu, ki ga je povezovala Liljana Peršak, so nastopili tamkajšnji otroci in članice pevske zasedbe Soside Kulturnega društva Anton Krempl Mala Nedelja, zapeli pa so tudi stanovalci Doma starejših občanov Ljutomer, katere sta na harmoniki in kitari spremljala Marijan Jelen in Saša Sunko. Med drugim sta prisotne nagovorila ljutomerska županja mag. Olga Karba in predsednik KS Radoslavci Janez Rudolf, ki sta manjši pozornosti poklonila Ceciliji Špindler in Karlu Pungerščaku, najstarejšima udeležencema tokratnega srečanja.

Ulična četvorka tudi v Ljutomeru
Datum dogodka: 30.5.2018

Tudi letos so slovenske trge in ulice preplavili dijaki četrtih letnikov srednjih šol. V petek, 18. maja 2018, so natanko opoldan tudi na osrednjem trgu prleške prestolnice zaplesali dijaki zaključnega letnika Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Preden so se dijaki odvrteli, jih je pozdravila ljutomerska županja mag. Olga Karba. Med drugim se jim je zahvalila, da so bili v času srednješolskega izobraževanja del naše lokalne skupnosti in sodelovali v številnih skupnih projektih, ki sta jih v tem času peljali Občina Ljutomer in ena najuspešnejših srednjih šol v Sloveniji – Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer. »Dijakom želim uspešno opravljeno maturo in veliko uspeha v nadaljnjem izobraževanju, z željo, da se polni znanja znova vrnejo v lokalno skupnost in pomagajo pri njenem razvoju,« je dodala ljutomerska županja.

Evropski državljani, pogovorimo se!
Datum dogodka: 25.5.2018

V četrtek, 17. maja 2018, je v Ljutomeru v sklopu projekta Evropski državljani, pogovorimo se! potekala zanimiva razprava o pristojnostih Evropske unije in njenem vplivu na naša življenja. V dopoldanskem času so se mladi iz ljutomerske gimnazije ter sosednjih držav Hrvaške in Avstrije posvetili pogovoru o dveh pomembnih vprašanjih – zakaj in kako EU vpliva na naša vsakdanja življenja ter kje so znotraj EU priložnosti za mlade. Opoldan  se je v dvorani ŠIC pričela še razprava, v uvodu le-te pa je županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba med drugim dejala: »Pred petnajstimi leti je EU bila nova stvar. Srčno smo si želeli vstopiti. Ne spomnim se, če smo to govorili na glas ali, a srčno smo si želeli imeti to potrditev, da smo tudi mi resna, pomembna država, enaka Avstrijcem, Nemcem, Francozom.

Dobili smo jo in danes je to, da smo del EU, nekako samoumevno. In ta samoumevnost ni prav. Zato je pomembno, da se o njej pogovarjamo.« V razpravi so sodelovali Zoran Stančič, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, Rima Joujou Deljkić, vodja medijskega oddelka na Predstavništvu Evropske komisije na Hrvaškem in Marko Lovec, znanstveni sodelavec na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani.

Gostje so z mladimi razpravljali o pristojnostih EU in njenem vplivu na njihova življenja. Spregovorili so tudi o demokratični legitimnosti povezave ter o tem, kako močno ta vpliva na nacionalno suverenost.

Parada učenja v Ljutomeru
Datum dogodka: 25.5.2018

Na Glavnem trgu v Ljutomeru se je v sredo, 16. maja 2018, odvijala Parada učenja, ki je ena izmed vseslovenskih akcij v okviru Tedna vseživljenjskega učenja. Letos se je odvijala v šestnajstih mestih. Njen namen je povezovanje različnih institucij s ciljem skupne promocije vseživljenjskega učenja. Na stojnicah se je predstavilo kar 37 različnih sodelujočih, ki se ukvarjajo z izobraževanjem in učenjem v najrazličnejših oblikah in v različnih življenjskih obdobjih. Na odru pa se je odvijal pester kulturni program z glasbenimi in s plesnimi nastopi. Prisotne je pozdravila tudi ljutomerska županja mag. Olga Karba, Občina Ljutomer pa je na Paradi učenja predstavila nekatere projekte povezane z zdravim načinom življenja.

Vabilo na praznovanje 3. krajevnega praznika KS Cezanjevci
Datum dogodka: 23.5.2018

Podpis pogodbe za rekonstrukcijo ceste Žerovinci – Stara Cesta
Datum dogodka: 22.5.2018

V sredo, 16. maja 2018, je bila v Županatu Mestne hiše v Ljutomeru podpisana pogodba za rekonstrukcijo ceste Žerovinci – Stara Cesta. Občina Ljutomer je javno naročilo za izbiro izvajalca gradbenih del objavila na portalu javnih naročil 23. marca 2018. Javno odpiranje ponudb je bilo izvedeno dne 16. aprila 2018. Svojo ponudbo so podali štirje ponudniki. Sklep o izbiri najugodnejšega izvajalca del je bil izdan 23. aprila 2018. Kot najugodnejši ponudnik je bil izbran Nograd d.o.o., Petrova ulica 41, Hotiza, 9220 Lendava in sicer za vrednost 694.745,25 evra.  Partner v skupni ponudbi je družba Komunalno podjetje Ormož d.o.o., Hardek 21c, 2270 Ormož.

Strokovni in finančni nadzor nad investicijo bo izvajal ATRIJ Gradbeni inženiring d.o.o., Gajska ulica 39, 9233 Odranci. Stroški nadzora znašajo 6.588 evrov.

Projektno dokumentacijo za predmetno investicijo je izdelal Rudi Sever s.p. iz Stročje vasi 3e.

Občina Ljutomer si je na podlagi določil Zakona o financiranju občin – ZFO-1 za izvedbo predmetne investicije s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pridobila nepovratna sofinancerska sredstva v višini 253.150 EUR in povratna sredstva prav tako v višini 253.150 EUR.

Gre za 3.566 metrov dolg odsek ceste, ki v prvi fazi rekonstrukcije ceste ni bil izveden. Izvedla se bo lokalna sanacija spodnjega ustroja in celotna preplastitev ceste.

Istočasno se bo ob delu lokalne ceste izgradilo javno vodovodno omrežje v dolžini 490 metrov zaradi prevezave občanov iz ormoškega vodovodnega omrežja na ljutomersko vodovodno omrežje. Ocenjena vrednost izgradnje vodovodnega omrežja je 43.852 evrov.

Podpis pogodbe za komunalno ureditev stanovanjskega naselja Juršovka – Kamenščak, I. faza (cesta C)
Datum dogodka: 22.5.2018

V sredo, 16. maja 2018, je bila podpisana pogodba za ureditev komunalne infrastrukture v stanovanjskem naselju Juršovka – Kemanščak, I. faza (cesta C).

Občina Ljutomer je v letu 2016 pristopila k ureditvi komunalne infrastrukture v novi stanovanjski soseski Juršovka – Kamenščak. V letu 2016 sta bila ob cesti B zgrajena kanalizacija in vodovod ter delno javno razsvetljava. V letu 2017 so se nadaljevala dela ob cesti B in bodo končana do konca junija 2018. V tej fazi bodo urejeni podporni zidovi, pločniki in javna razsvetljava, v celoti pa se bo asfaltirala cesta v dolžini 210 metrov.

Občina Ljutomer je javno naročilo za izbiro izvajalca gradbenih del za ureditev komunalne infrastrukture ob cesti C objavila na portalu javnih naročil 30. marca 2018. Javno odpiranje ponudb je bilo izvedeno dne 23. aprila 2018. Svojo ponudbo so podali trije ponudniki.

Sklep o izbiri najugodnejšega izvajalca del je bil izdan dne 3. maja 2018, kot najugodnejši ponudnik je bilo izbrano Komunalno podjetje Ormož d.o.o., Hardek 21c, 2270 Ormož in sicer za vrednost 348.560,79 evra.

Strokovni in finančni nadzor nad investicijo bo izvajal Gradal, Bojan  Sekereš s.p., Trg ljudske pravice 10, 9220 Lendava. Stroški nadzora znašajo 4.270 evrov.

Projektno dokumentacijo za predmetno investicijo je izdelala družba ASPA ING d.o.o., Ulica Toneta Pleja 20a, 9232 Črenšovci.

Investicija zajema izgradnjo meteorne in fekalne kanalizacije, vodovoda, javne razsvetljave, dovozne ceste v dolžini 250 metrov, pločnika in opornih zidov.

Ganska delegacija na obisku v Prlekiji
Datum dogodka: 20.5.2018

V okviru konference Dan Afrike, ki je bila med 14. In 16. majem 2018 v Ljubljani, je Ministrstvo za zunanje zadeve organiziralo za udeležence konference enodnevne ekskurzije po Sloveniji. V deželo ob reki Muri se je odpravila delegacija iz Gane. Po obisku Gornje Radgone, Dobrovnika in Renkovcev se je delegacija ustavila še na Jeruzalemu, kjer jo je sprejel ljutomerski podžupan Janko Špindler. Ogledali so si tamkajšnjo cerkvico in preizkusili ljutomerska vina, v nadaljevanju obiska pa so na Stari Cesti, v turističnem objektu Tompovih, kjer so se srečali s predstavniki družb Komptech in PanOrganic ter se pogovarjali o možnostih sodelovanja.

Strani